Asielzoekers veerkrachtiger maken met BAMBOO

Chantal is BAMBOO-trainer bij Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA). BAMBOO is een training gebaseerd op positieve psychologie dat asielzoekers helpt met hun mentale gezondheid. Chantal vertelt je hoe BAMBOO werkt en over de inspirerende sessies die zij heeft met asielzoekers. Veel asielzoekers hebben een lange, zware reis achter de rug. Ze overwinnen obstakels en hebben tegenslagen getrotseerd. Dit kan alleen als je sterk, flexibel en veerkrachtig bent, zoals de plant bamboe. Daarom hebben we bij GZA het BAMBOO programma ontwikkeld. Een training op basis van positieve psychologie om de mentale gezondheid te bevorderen.
Chantal BAMBOO trainer

“Asielzoekers zijn een kwetsbare doelgroep. BAMBOO helpt om de mentale gezondheid te verbeteren op basis van positieve psychologie. Onze training bestaat uit vijf sessies. Tijdens iedere sessie focussen we op een ander thema. Zo praten we over veerkracht, emoties, sterke kanten, dankbaarheid en stellen we doelen.” vertelt Chantal. BAMBOO is gericht om mensen in hun kracht te zetten. Chantal: “De rode draad in de sessies is aandacht voor iemands sterke kanten. Zo laten we bijvoorbeeld iemand een tekening maken die de sterke kanten van die persoon weergeeft.  Dit is voor asielzoekers erg belangrijk omdat zij zo’n moeilijke tijd meemaken.”

Elkaar op weg helpen

“Tijdens deze sessies ontstaan vriendschappen. Ik begeleidde een Arabische mannengroep en daar zat een jongen van achttien bij. Hij sprak geen Engels of Nederlands, is erg eenzaam en zoekt troost in softdrugs. Het is bijzonder om te zien hoe oudere mannen van de groep hem op weg helpen. Hij kwam iedere week terug en dat is zeker niet vanzelfsprekend. Als iemand mijn training volgt, al is het in alle stilte, is dat voor mij een compliment. Deze persoon bleef terugkomen, dat fascineert me en is een uitdaging.”

Bij BAMBOO laat je bewoners weten: ik ben sterk, ik ben flexibel, ik ben daadkrachtig


Ook meeluisteren is communiceren

“Op een andere locatie was er een dame die was doorverwezen door de POH-GGZ. Zij was erg getraumatiseerd en is gestart met BAMBOO. Ze was stil maar kwam elke sessie. Achteraf hoorde ik dat de bijeenkomsten de vrouw heel erg hebben geholpen. Ik was verbaasd, er was geen actie behalve dat ze iedere week op tijd aanwezig was. Dus dat liet ik zo gebeuren. Ik betrok haar niet omdat ze gewoon wilde meeluisteren. En dat kan, want dat is ook communicatie.”

Zo helpen we bij BAMBOO asielzoekers ontdekken wat hun sterke kanten zijn. Chantal: “Bij BAMBOO laat je bewoners weten: ik ben sterk, ik ben flexibel, ik ben daadkrachtig.”

Is een baan in de asielzoekerszorg ook iets voor jou? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar sollicitatie@artsenzorg.nl of bekijk onze vacatures.